🚚 Fri frakt vid köp över 199 SEK

🧶 Mer än 72 års erfarenhet av garn

Spara 30% på alla KnitPro

SPECIAL OFFER: Spara 30% på Super kid silk - gäller till och med söndag

ÖPPNINGSFEST spara upp till 80% rabatt

3 gratis mönster: Virkade blommor

3 Gratis Opskrifter: Hæklede blomster - Mayflower

Virkade blommor är ett kreativt och unikt sätt att använda garn, eftersom du med virkning kan skapa alla möjliga slags texturer och former. När du kombinerar dessa möjligheter med bomullsgarn i regnbågens alla färger finns det inga gränser för vilka fantasifulla virkade växter du kan skapa. 

Våra virkdesigners kan inte heller motstå frestelsen att virka växter, så vi har samlat alla våra gratis virkade blommönster här så att du enkelt kan hitta inspiration om du till exempel drömmer om att göra en virkad bukett.

Vi har försökt att göra våra mönster så användarvänliga som möjligt, och vi har också samlat ett antal tips för att hjälpa dig att få det vackraste resultatet. Tipsen hittar du längst ner på den här sidan, eftersom du förmodligen vill se våra vackra virkade blommönster först. 

 

Virka lavendel

En lavendel kan vara en bra virkblomma för nybörjare eftersom konstruktionen är så enkel. Även om du inte virkar jämnt ännu kommer det inte att synas på den här blomman.

Genom att välja bomullsgarn i olika nyanser av lila skapas ett vackert färgspel mellan blommorna, vilket gör dem ännu mer realistiska.

För att blommorna ska kunna stå i en vas monteras de på tunna träspett, som döljs av grönt garn under monteringen för att ge illusionen av en stjälk. Det gröna garnet används också för att virka en liten krans av blad som dras på stjälken i slutet.

Allt detta förklaras naturligtvis också i mönstret, som innehåller en fin monteringsguide som hjälper dig.

Detta mönster kräver att du har en limpistol och du behöver också träspett. Det är dock bra att veta att dessa blommor inte kräver så mycket garn, så fyra nystan bomullsgarn: tre nyanser av lila och ett nystan grönt bomullsgarn till stjälken och kronbladskransen kommer du att komma långt med.

Ladda ner mönstret här

 

 

Virka krokus

Den virkade krokusen är ett vackert exempel på en virkad blomma, här i de klassiska färger som krokusen har i danska trädgårdar på våren. Kombinationen av lila, gult och vitt skapar en vacker färgvariation, och den ska naturligtvis kompletteras med blad i en vacker och klar grön färg. 

Den här virkade blomman har ett mycket skarpt utseende. Det är möjligt eftersom ståltråd har virkats runt den yttre rundeln på varje blad. Det gör det lätt att forma både enskilda blad och hela blommor genom att noggrant forma tråden.

Den virkade krokusen har en stjälk av ståltråd och de fina blommorna är samlade i en blomkruka med växtskum i botten. På så sätt kan du skapa en blomdekoration som aldrig vissnar, så att den kan tas fram och dekorera huset varje vår.

De virkade blommorna i detta mönster är klassiska, och du kan också välja olika färger på garnet för att skapa andra typer av blommor. Om du till exempel virkar i rött garn kan blomman lätt se ut som en virkad tulpan. 

I mönstret ingår även virkade blad för att göra blomman komplett. Bladen är mycket enkla och kan också användas i en virkad bukett. 

Ladda ner mönstret här

 

 

Virkad ros

En virkad ros är en av de mest klassiska virkade blommorna och förmodligen en av de mest populära. Rosen är den perfekta gåvan till studenten, studenten, konfirmanden eller bara den där speciella personen i ditt liv. Dessa virkade rosor är mycket konstnärliga och bladen virkas separat. Detta ger rosen ett riktigt fint utseende och samtidigt är virkprojektet också förvånansvärt hanterbart eftersom du kan fokusera på ett litet element i taget. 

Rosen sitter på en trådstam, så att den också kan placeras i en vas, och små blad har lagts till på stammen för att komplettera utseendet och göra rosen så realistisk som möjligt.

En klassisk ros är röd, men du kan också experimentera med andra färger för att ge rosen ett annorlunda utseende. Om du virkar en hel bukett blir rosor i olika färger extra vackra, så det är bara att sätta igång.

Detta virkade rosmönster innehåller detaljerade instruktioner med bilder, så du bör ta en snabb titt på detta mönster även om du inte är den mest erfarna virkaren ännu.

Vi garanterar att du kommer att bli nöjd med resultatet, för du kommer verkligen att bli imponerad när du ser en virkad ros som är så vacker som den här.

Ladda ner mönstret här

 

 

Tips för att virka vackra blommor

Om du drömmer om att virka vackra blommor till ditt hem eller till en present, hoppas vi att våra gratismönster har inspirerat dig. Som en extra bonus har vi också inkluderat några tips som hjälper dig att skapa ännu vackrare virkade blommor.

 

1. Välj dina färger med omsorg

Målet med en virkad blomma är ofta att skapa något som är så verklighetstroget som möjligt, så du bör vara extra noga när du väljer färger till ditt projekt.

Ta dig tid att hitta de rätta färgerna som ligger så nära den blomma du vill virka som möjligt. 

 

2. Virka inte för löst

Virkade blommor ska kunna hålla formen, därför är det viktigt att de inte virkas för löst. Om du brukar virka löst, använd en lite mindre virknål än vad som rekommenderas i mönstret. 

 

3. Ge gott om tid för montering

Virkade blommor kräver ofta lite montering och ofta används extra utrustning som limpistoler, tråd och liknande. Det är lätt att bli ivrig att snabbt bli klar med blomman, men bli inte för ivrig.

När det gäller en virkad blomma lönar det sig verkligen att lägga lite extra tid på monteringen för att resultatet ska bli så vackert som möjligt. Det är helt enkelt pricken över i:et.